6 Nisan 2010 Salı

Evet, Farkettim!

Son biraydır izlediğim animlerdeki dramatizme dikkatimi veriyorum. Bir kere dikkat ettim mi zaten devamı geliyor. Anime sadece komedi ve romantizmden ibaret değildi elbet o koskocaman gözleri neden yaptılar? tabiki duyguyu en iyi şekilde aktarabilmek için... Hiçbir animeye ağlayacağım , heycanlanacağım veya çok güleceğim diye başlamıyorum. İster dünyanın en komik, en eğlenceli animesi olsun, ister en şiddet ve korku öğeleri içeren animesi olsun bir yerden adamı duygulandırmayı başarıyor ya. Tabi ostları, jeneriği yanında cabası... Ama izleyeciğe verilen bu duygu aktarımları her zaman "en kötü senaryo" şeklinde olduğu için benim  gibi duygusal insanları birer histerik haline getiriyor.
Örneğin Dünya'nın en komik, en shounen, en parodi, en güzel animesi olan Gintama'da öyle bir sahne vardır ki her izlediğimde katıla katıla ağlarım.
Gintama 188. Bölüm



Neyse sorun bu anime veya bu bölüm değil elbet, araya sıkıştırılmış o dramatik senaryolar benim dikkatimi çeken. Örneğin Mecha animelerindeki en sevdiğiniz ,en bağlandığınız karakterlerin trajik bir şekilde öldürülmesi;

-Aman dikkat bariz spoiler

Örneğin Kamina; bu adam mecha evreninin tanrılarından biridir bence (ki animede dahi tanrılaştırılıyordu) Hayalini tam olarak gerçekleştiremeden tam da koruması gereken bir sevgiliye sahip olmuşken, ölen babasının kemikleriyle yüzyüze gelerek veda etmişti bizlere. He ama noldu sadece bir kaç bölümle bir çok insanın favori anime karakteri olmayı başardı. Herkes içinde onun gibi bir erkek olmak istiyordu çünkü!

Ve Lelouch Lamperouge; nasıl desem, nasıl tarif etsem, ben bu adamı sanki canımdan bir parçaymış gibi sahiplenmiştim. Ona olan sevgim "kyaaa luluş çok yakışıklı! çok sexy ve akıllı" şeklinde değildi. Burda bahsettiğim şey hayranlık; karakterine, kardeşine ve en yakın arkadaşına duyduğu sevgiye, ideallerini gerçekleştirmek üzere planladıklarına, düşünce şekline, daha doğrusu bu karakteri tasarlayan kişiye duyduğum bir saygı var. Ve tabiki seiyuu'suna... Ölmüş olmasaydı belki o kadar görkemli bir finali olmayacaktı Code Geass'in. Yine de ne oldu bir kaç yıl üst üste en iyi anime karakteri seçilmesinde ölemsinin ve o yaşanan trajik sonun parmağı oldu.

Yine mecha karkateri kurbanlarından biri Lockon Stratos.; belki Mobile Suit Gundam 00'daki en iyi karakterdi (miki'nin seslendiriyor olması da bir etken). Zaten genel olarak Gundam meister'lerin kötü bir geçmiş olması gerekiyordu Lockon'nun hem trajik bir ölümü oldu hem de kötü bir geçmişi vardı. Anime'de o kadar çok insan ölüyor ki zaten hangisne üzüleceğinizi şaşırıyorsunuz. Yine de intikamını aldığını sanarak veda etti Lockon. Ama karakteri ve abisimsi tavırlarıyla gönüllerde taht kurdu.

 Kendime dipnot: Bana da ders oldu, neymiş mecha karakterlerine bağlanmayacakmışsın! Savaşı bitirmek için savaşan bu insanlar ölüme en yakın karakterlerdir. 

Sonra en uç acılara şahit oldum mesela; hiç ummadığınız birisi imkansız bir saldırıdan sizi korumak için üstünüze atılıyor kendi ölürken sizi koruduğunu zannediyor, o an aşkın ne kadar yakında olduğunu anlıyor hem de ancak öldükten sonra o insana sarılabiliyorsunuz.

Ya da tam aşık oldunuz ama cadının teki gelip sizi 90 yaşında bir nineye çeviriyor. O halinizle aşık olduğunuz adama rastlıyorsunuz, hatta bir süre onunla birlikte kalıyor ve o size büyükanne diyor.

Hatta istediğiniz gibi bir hayatınız yok ama en azından sevdiğiniz ve evlendiğiniz bir karınız var o da narin vicudu yüzünden tam çocuğunuzu doğururken ölüyor.


-Dikkat Manga'dan Spoiler içerir-
Mesela Naruto'da var böyle bir şey yıllarca ne annesi ne babası olup olmadığını bilmeyen Uzumaki Naruto tam içindeki güce yenik düşeceği sırada babasının sakladığı son çakrayla yalnız olmadığını görüyor. En etikilendiğim sahnelerden biridir bu. Özellikle Kakashi'ye babasıyla karşılaştığını anlattığı sıradaki gülümseme kadar içten bir gülümseme görmedim. Bu anime/manga tarhindeki en sevdiğim karedir. Zaten Olurda ölürsem Naruto'nun mutlu olduğunu görmezsem gözüm açık gider. Jiraiya gibi Naruto Naruto diye diye ölürüm.
-Mangadan Spoiler-

Sonuç olarak animelerdeki bu dram, empati kurmaktan bile çekineceğimiz türden. Olabilecek en kötü senaryolara ve yaşamlara sahip karakterlerle dolu bir dünya. Ama onlar onca acıya rağmen maceradan maceraya atlar, savaşırlar, severler, ramen yerler, eğlenirler ve içten bir şekilde gülmeye devam ederler. Sanırım anime izleme sebeplerimden birisi de bu; "gerçekten" çok daha gerçekler.

4 yorum:

  1. Lelouch sevgin olmana sevindim hatta Lockon sevgine daha bir artı verdim benden sanki,çoğu CG izleyicisi aksine ben de Lelouch sevgisi besleyen bir CG severim tabi CC bir de zaten bu iki varlığı ayrı düşünemiyorum birbirinden CC x Lelouch, karakterlerini defalarca yanyana görmek için nelerimi vermezdim neyse konu Lelouch saptırmaya gerek yok ahahaha :P

    Lelouch sevgim benim de onun tipik özelliklerine değildir,zaten öyle çelimsizbir erkek olur mu yahu,erkek dediğin Lockon gibi etli butlu olur :P Lelouch için her ne kadar Kira havası var dense de benim için ondan daha üstündür ben onun ideallerini iyi ya da kötü her yoldan gereçekleştirme inancına hayrandım tüm seri boyunca ve hiçbir zaman da kendi inancından asla taviz vermeyen bir karakterdi,naptı bu tavizi vermedi vermedi sonunda kendine etti ama senin de yazdığın gibi belki de bize kendini en çok sevdiriişi yaşadığı son ile oldu,olsun öyle ya da böyle benim için CG dendi mi bir Lelouch gelir bir de CC,ötesi yalan xD

    Lockon'a değineyim azıcık da;
    Lockon severleri Gundam izledikten dana net anlayabildim yalan değil,Lockon gördükçe bir türlü anlam veremediğim için şaşırdığım oldu zaman zaman ama sonra bir bakmışım ki ben de bu sevdayı taşıyan taraftarıyım hele o Lockon'un karşısındaki insan düşmanı bile olsa olgun tavırları yok mu dahası da bu tavırları sergileyiş yöntemi,kim ne derse desin,abi konumunda ya da kahraman konumunda, karizmalığından çok karakteristik özelliğiyle gönlümün Prens'lerinden birisi de O'dur.Gundam'a dair diğer Prens'im de Graham Aker'dir,düşman taraflarda olsa da ben iki karakterin savaşında yanlarındaydım çünkü her iki tarafın da kendine göre doğruları vardı ama asıl beni çeken Lockon'da olduğu gibi Graham'ın da karakteristik özellikleriydi çünkü Graham da,Lelouch gibi sahip olduğu inancı sonuna kadar sürdüren bir karakter.

    YanıtlaSil
  2. Hoşgeldin benim kıçıkırık bloguma :D

    evet benden daha iyi tarif etmişsin hem Lockon'u hem de Lelouch'u. Bunlar bir insanın mecha sebepleri işte...
    Graham Aker'e de saygı duyuyorum hiç nefret edemedim zaten. Bu arada 2. sezona başlamadım gundamda, çünkü heycanlanıp 1, 2 günde bitirmeye kalkıyorum, aynı hataya bir çok kez düştüm, sonrasında boşluk yaratıyor hayatımda :D

    Kesinlikle C.CxLelouch taraftarıyım. Bugünlerde Nightmare of Nunnally'e başlamayı düşünüyorum. Bir yandan keşke Code Geass'in devamı olsa diyorum bir yandan da bu kadarı kafi fazlası kötü olur diyorum. Ama öyle güzel animeler pek sık çıkmıyor. sanırım o 2007-2008'nin güzelliğimiş death note ,code geass, gundam 00 hepsi aynı yıllarda yayımlandı.

    Burdan yetkililere sesleniyorum böyle animeler yapın bırakın ecchi, harem gibi zırvalıkları :P

    YanıtlaSil
  3. Ahahaha ecchi-harem berbat biz bayan izleyiciler için hiç değilse reverse harem de abartılsa fena olmaz mıydı hoş ben hiçbir zaman bir anime yapımında Bishounen peşinde koşanlardan değildim ama neyse,eskilerin yapımlarında izlemediğim bir sürü seri var nasılsa,onları izliyoum bir taraftan da anca yetişiyorum nasılsa xD

    Yok canım,sen de çok güzel anlatmışsın sadece ben de duygularına ortak oluşumu dile getirmek istedim *shy* Ayrıca ben de daha başlayamadım 2. sezona nasılsa daha movie si geldi (geliyor mu) öyle bir şey işte ama en kısa sürede izlemek istemiyorum da değil hani Gundam dünyasının derinliğine daha fazla inmek istiyorum yalan değil :)

    Ha bir de unutmadan CG için bir 3. sezon söylentisi mevcut,ne kadar doğru bilemem ama bu 3. sezon CC odaklı olacak diye dolanıyor sitelerde haberler bu sefer CC'nin Geass'ının özü işlenecekmiş-miş-miş-miş xD

    -Hoşbulduk,teşekkür ederim :)-

    YanıtlaSil
  4. evet ben de saçma sapan şeyler duydum hepsi de birbirinden farklı, yok C.C'i Lelouch'dan hamileymiş, yok bu seferki edo döneminde geçecekmiş geass'in ortaya çıkışını anlatacakmış... gibi. bence olsa bile bu Nightmare of nunnally yani alternatif hikayesinin animesi olabilir.

    YanıtlaSil

dökül bakalım.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...