6 Mart 2010 Cumartesi

Birçok şey hakkında her şey.


En azından ayda bir kere bloguma bir şeyler yazabiliyorum. Bence bu da içimi dökmek için yeterli bir yöntem...
An itibariyle Mart ayı gerçek yüzünü gösterdi ve kar yağmaya başladı. Aslında güzel bir cumartesi pencereden karı izlemek harika bir şey olsa gerek ama ben yapamıyorum. Bana bu ayda yağan kar adice geliyor. Düne kadar ılık ve güneşli bir iklim varken birden kar yağması sevdiğin bir arkadaşının arkandan vurması gibi. Kar demişken Yuki Kajiura dinlemek lazım...

Uzun zamandır yazarı ilk okul öğretmeni olan Edwin A. Abbot'un Flatland adlı kitabını alıp okumak istiyordum. Tabi türkçe adı "ayrıntılı düz ülke" veya "düzlemler ülkesi" ama bana göre hep Flatland. Aynı kitabın animasyon filmi de var. Okumalı ve sonra izlemeli miyim ,yoksa izledikten sonra okumalı mıyım karar veremiyorum. Çok da dert edilecek şey değil canım. Büyük ihtimal kimsenin ilgisini çekmeyen bir yapıt, 2 boyutlu bir dünyayı anlatıyor.

Geçen gün 6 aydır kapalı tuttuğum sözlük yazarlığım aktif oldu. Sözlük yazarlığı şu dünyadaki en gereksiz şeylerden biri bence. Önce bir şeyler yazıp okunduğu ve en sevilenlerinden en sevilmeyenlerine kadar kategorilere girdiği için garip bir haz alıyorsunuz. Sonra dünyanın en ortamı bozuk oluşumu içinde olduğunuzu farkedip üstüne o ortama ayak uydurmaya başlıyorsunuz. Bu kişiliği oturmamış bir insan için bir çok olumsuz davranışlara yol açar. Ne yazak ki henüz kendi gelişmekte olan ülkemizin, insanlarının kişiliğinin gelişiminin hızlı olmasını bekleyemeyiz. Önce kişi doğduğu ülkenin dünyadaki statüsünü hazmedip, gördüğü muameleyi sindirmesi lazım. Sonrasında da fiziksel özelliklerinden tut da kültürünün yansımalarına kadar herşey kişiliğinin gelişimi sırasında ayağına dolanır. Sonrasında da nasıl bireyler geliştiğini görebiliyoruz... Kendine güven eksikliğinden acısını toplumuna ve herşeye bok atarak çıkarabiliyorlar. Ukala birer birey yetiştiriyoruz yani. Oysa sözlük kullanıcısı ülkenin okuyan kesimi olması daha da ironikleştiriyor olayı. Ben bunu biraz da fiziksel sebeplere bağlıyorum, daha doğrusu bu yönüyle bakmak hoşuma gidiyor. Evet, kısaca sözlük yazarları, kendine güvenini ergenlik döneminden beri kaybetmiş, kültür bakımından ortalamanın üstünde oysa biraz sosyalleşse üstüne sinmiş yargıları yok edebilecek bireyler. 
Malesef bundan kurtulmak istemeyip hatta asosyalliklerinden nerdlüklerinden gurur duymaya başlamış, Trollemenin dibine vurmuşlardır. Uzun süre içinde bulunduğun zaman bunun sidik yarışı olduğunu düşünüyorsun ama dışardan baktığında saçma sapan bir hal alıyor. Ben kendim için konuşuyorum, dünyada anlaşılması en zor insanlardan biriyimdir, kabuğunu kırmak istemediğim bir sertlik de var. Hal buyken öyle bir ortamda çakışmadan duramam. İşte bunun yerine hiç bulaşmamak, boşuna gerilimler yaşamamak en iyisi diye düşündüm. Bu ülkenin insanları böyleyken tabi ki Mart ayında kar yağar...

Geçen haftasonu Naruto Shippuunden'nin yönetmeni Hajime Kamegaki japon animasyonu üzerine bir seminer için burdaydı ya, biz de birkaç arkadaş ona katılalım diye gittik. Tabi ki giremedik, nedense bu beni üzmedi. O kadar sıra vardı ki ,o kadar anime izleyicisi ,Naruto seyircisi vardı ki aksine bu beni mutlu etti. 100lerce kişi kapıdan geri döndü... Keşke bu bazı ilgili kişilerin kulağına gitse, ülkemizde manga ve anime yayımlamalarına yol açsa diye diledim. Doğamızdan mıdır nedir olmadık şeyler dilemeye bayılırız, mesela ben küçükken 18 yaşıma bastıktan sonra özel bir güce sahip olmayı dilemişimdir, hep olmadık şeyler, hep...

Aslında şuan cheescake yapıp ardından biraz manga editleyecektim, ne zamandır ilk defa erken kalkmış bulunduğum için kendimden de bahsedesim geldi. Beni belli bir yaşıma kadar büyük anneannem yetiştirdi yani annemin anneannesi... Oldukça yaşlı olmasına rağmen kendisine çok iyi baktığı için sağlıklı ve bir o kadar dinç bir kadındı. Annem 16 yaşından beri intihara meyilli major depresyon hastasıdır (bunu duygu sömürüsü gibi algılamazsanız sevinirim). Benim doğduğum dönemlerde de depresyonu nüksettiği için bana bakacak zamanı olmadı. Baksa bile ağır depresyonundan dolayı bir kutu uyku ilacını içip yanıma uzanmaktan öteye gitmemiştir. O yüzden küçüklüğümle ilgili annem ve babamla ilgili hatta kendimle de ilgli fazla bir şey hatırlamam. Ama büyük anneannem bir melek gibi hep yanımda olduğu için onunla ilgili oldukça hatıram vardır. Ne de olsa o benim ikinci annem ve senseimdi :). Birlikte yattığımız her gece ben uyuyana kadar ben istemesem bile içinden geldiği için masallar anlatırdı. Genelde masalları hep fantastikti. Büyük anneannem fantastik kurgu meraklısı yaşlı bir kadındı. Beraber fantastik filmler izlerdik, her hafta gazetenin televizyon ekinde fantastik bir film var mı yok mu diye bakardık. Sanırım bendeki bu anime ve fantastik bilim kurgu sevgisi O'dan bir hatıra... Ölümü ergenlik dönemime geldiği için sonrasında biraz başı boş kaldım diyebilirim. Zaten büyük anneannem bana bakıyordu diye annem ve babam bana bakmayı unutmuşlardı (yani bu alışkanlığı edinememişlerdi). Zaten melek gibi bir insanın bakımıyla ben küçük yaşta kendine bakabilecek bir birey olmuştum. Annem ve babam hayatım boyunca bana hiç karışma eyiliminde bulunmadılar. Dünya'nın en rahat hatta dünya'nın en şanslı insanlarından biriydim belki, bunu o zamanlar anlayamasam bile son birkaç yıldır böyle olduğunu düşünüyorum. Çünkü beni muhteşem bir insan büyütmüştü. Eminim herkesin üstünde emeği geçen bir yakını vardır. Benim bu derece müteşekkir olmamın sebebi; kendimden yana hayal kırıklığına uğramamış olmamdır sanırım. Tamam mükemmel bir insan değilim. Ama O mükemmel insan tarafından yetiştirilmiş ondan bir şeyler taşıyor olmak şu dünyada sahip olabilceğim en büyük mutluluk ve şans olduğuna eminim.

5 satırdır b. anneannemin ne kadar harika bir insan olduğunu söylüyorum farkındayım. Kendisinden bahsetmem gerekirse; Adı Emine Arkman 1919 doğumlu, savaş zamanı bir fransız hastanesinde gönüllü hemşirelik yapmış bir kadındı. Hem almanca hem fransızcası vardı. Bir balıkçının eşiydi. Kaç kere çocuk sahibi olmaya çalıştıysa da başaramadı çünkü çocukları ya doğduktan sonra öldü ya da hiç doğmadan. Bu yüzden babasının ikinci eşi olan üvey annesi ona en son doğan kardeşini kendi çocuğu gibi büyütmesi için verdi. Kardeşi olmasına rağmen eşiyle birlikte kendi çocuklarıymış gibi anneannemi büyüttüler. Aslında Büyük anneannem ilginç bir şekilde annemin teyzesiydi :) Fakat hiçbirimiz bu şekilde görmedik. Anneannemi büyüttükten sonra Küçük teyzemi ve ardından beni de büyüttü. Hatta son zamanlarında ablamın çocuğunu dahi  görebildi. Beraber yeğenimi dahi büyüttük yani... Ölene kadar hiçbir sağlık sorunu olmadığı gibi 1999'da Yalova'daki evinde göçük altında kalmasına rağmen burnu dahi kanamadan atlattı. Anneannemden Teyzemlere kadar hepimize birer ev bırakıp 2000li yıllarda bu dünyadan ayrıldı. Eminim şu an fantastik ötesi biryerlerde beni bekliyor... Hakkında anlatabilceğim o kadar şey var ki ama sizi sıkabilir beni de geçmişin dibine gönderip göz yaşlarına boğabilir.

Uzun zaman yazmayınca tabi birikmiş. Bu aralar Naruto Shippuunden ve Sayonara Zetsubou Sensei gibi animelere devam ediyorum. Açıkcası bugünden itibaren yavaş ilerlemek ve özellikle Naruto'yu güncele yakalamamak için elimden geleni yapmak istiyorum. Araya filler girse de, bazı bölümleri slideshow ve gif formatında olsa da inanılmaz sürükleyici bir şekilde devam ediyor. Bir yandan da Gintama... hatta şöyle diyebilirim ki şu hayatta bana Gintama izlemek kadar zevk veren başka bir şey olmamış. Hala izlemeyen veya okumayan varsa hayaku izlesin, izletsin! Gintama benim zor zamanlarda zorla değil de kendiliğimden gülümseyerek başa çıkma sebebim diyebilirim.

4 yorum:

  1. bayaa bi biriktirip birden dokmussun icini :)
    su anime seminerine cok sacma bir nedenden gidemedim. iyi ki de gidememisim zaten iceri giremeyecekmisim. cok yerde okudum herkes kapilardan donmus. tabii senin dedigin gibi bu kadar animeseverin oldugunu bilmek guzel. ama nedense benim cevremde pek yok o yuzden hep cok az kisinin ilgilendigini dusunmusumdur.
    boyle bir onyargiyla bakiyorlar. izlemeden etmeden disardan konusuyorlar ya parcalayasim geliyor. (anaam kendi kendime sinirlendim bak simdi)

    YanıtlaSil
  2. ahaha sakin ol o/
    bir gün herkes anime izleyecek! Henüz ülkemiz cahil daha doğru düzgün kitap bile okumuyor insanlarımız. Manga kültürü edinmesi biraz uzun sürer. Zaten öyle bir şey bilse bile ön yargısından yaklaşamaz keşfedemez, niye? Çünkü anime "çizgi film ve çocuklar için" Manga ise apayrı okuma alışkanlığı sağdan sola diye başlamaz... böyle uzayıp gider sebepleri.

    YanıtlaSil
  3. Yazı genel olarak süper olmuş. Benim gibi kendi sülalesi (2 tarafıda açıkçası) tarafından çok ortada bırakılış ve bu yüzden onları sevmiyen bi insan bile vay be diyebildi xD (Anneannem en alt katımızda oturuyor. Bir gün ablamla kafasına saksı atsak ölürmü diye ciddi bir düşünceye girdik ama sonra ölmezse başımıza kalır diye vazgeçtik düşün :P) Şanslıymışsın.

    O shippuden zımbırtısına gidemedim ama gidemediğimden çok işte görüşme imkanımız olmadı ona üzüldük biz ^^ Yoksa zaten giremeyecekmişiz :D Ne göstereceklerdi Naruto'dan onu çok merak ediyordum açıkçası.

    Anime çocuklar için diyenlere Hellsing OVA izletiyorum ben :D Şöyle bi beş dakka falan izleyen gidiyor zaten susup.

    YanıtlaSil
  4. Ben de görüşelim istiyodum umarım görüşürüz öyle güzel bir etkinlikte olsa yanında tadından yenmez valla...

    Bu arada sağol ne zamandır yazmayınca hayvan gibi kusmuşum ehuehue. İyi hatırlattın ben de hellsingleri izleyip bitireyim zaten Naruto'ya devam edersem güncele yetişmem an meselesi 1 hafta bekleyemem sonra. Bir ara spoiler alıcam senden ama merak ettiklerim var :D

    YanıtlaSil

dökül bakalım.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...